Zengezur Koridoru Açılırsa Ne Olur?
Zengezur Koridoru Açılırsa Ne Olur?
Zengezur Koridoru Açılırsa Ne Olur?

Zengezur Koridoru Açılırsa Ne Olur? Yazar: Murat Akkuş

Ermenistan’ın en güneyinde yer alan eyalet, Syunik adını taşıyor. Azerbaycan’da ise bu bölge için Zengezur adı kullanılıyor.

Bu koridor açıldığında Bakü’den çıkan bir araç ya da tren doğrudan Iğdır’a gelebilecek. Türkiye’yi Ermenistan toprakları üzerinden Azerbaycan’a bağlayacak olan Zengezur Koridoru açılırsa tarihi İpek Yolu yeniden açılmış gibi olacak.

Amerika ve Avrupa ülkelerinin Çin ve çevresindeki ülkelerden gemilerle getirdikleri ticari mallar bir aydan fazla bir süre ile ancak Avrupa’ya ulaşıyor.

Zengezur Koridoru açılırsa Çin’e kadar uzanacak olan araç veya tren ile on iki günde Avrupa limanlarına varabilecek. Başta Rusya olmak üzere, Amerika ve batılı ülkeler bunun farkında.

Onun için Rusya’nın koridor üzerindeki garantörlüğünü istemeyen Amerika koridoru engellemeye çalışabilir. ABD Ermenistan’ı Türkiye ile iyi ilişkiler sağlamasını istiyor ki Ermenistan’ın Rusya’nın ileri karakolu olmaktan çıkarıp Türkiye üzerinden batıya bağlamak istiyor.

Açıldığı takdirde koridor güzergâhında olan Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye karlı çıkacak ülkelerin başında geleceklerdir. Zarar edecek olanlar ise batılı gemi şirketleri ve İran olacaktır. Bu nedenle İran ve Amerika koridorun açılmasını istemiyor.

Çünkü şu an ticaretin çoğu İran üzerinden yapılıyor. Onun için İran Zengezur koridoruna baştan beri karşı. Koridorun kendi topraklarından geçmesini istiyor. Ermenistan ise Karabağ’a ulaşmak için Laçin koridoruna karşılık Zengezur koridoruna evet demişti. Şimdi Karabağ ve Laçin Azerbaycan’a kaldı.

Anlayacağınız Ermenistan’ın ‘Laçin koridoru’ diye bir meselesi kalmadı. Sırf ekonomik gelir için Zengezur’a ‘evet’ der mi? Ermenistan’daki siyasi konjonktür buna müsaade eder mi bilinmez. ABD’nin Ermenistan ile yakınlaşması stratejik meselelerin yanı sıra asıl konu koridorda olabilir. Öte yandan Türkiye ve Azerbaycan koridor olarak açılmasını isterken, Ermenistan ise normal gümrük işlemleri çerçevesinde hükümranlık ve yargı yetkisi haklarının korunarak yolun açılmasını talep ediyor.

Yani tarihi İpek Yolunun yerini tutacak olan koridorun adının koridor değil de Ermenistan topraklarından geçen uluslararası bir ulaşım yolu olmasını istiyor. Koridor açılırsa güzergâhta olan tüm ülkeler ekonominin yanı sıra turizm, sanat, kültür, sağlık turizmi, eğitim ve sosyal alanlar gibi yaşama dair birçok alanda kazançlı çıkacaklardır.

Koridor açılıp Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış sağlanırsa SSCB döneminde yapılan Azerbaycan’ının başkenti Bakü’den kalkıp Syunik (Zengezur)'dan geçerek Nahçıvan üzerinden Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giden tren hattı da doğal olarak devreye girecektir.

Nahçıvan'a giderken Sederek'ten Erivan'a doğru uzanan bu tren hattını hep görürüz. Bu tren hattı Erivan’dan Gürcistan’ın limanlarına kadar giderek Karadeniz ulaşıp yeni bir ticari ulaşım merkezi de yaratabilir. Netice itibari ile Zengezur koridorunun açılması halinde bölge ülkelerinden Avrupa ülkelerine kadar dünyaya açılan yeni bir ticaret kapısı açılmış olacak.

Koridor açılırsa yerelde başta Iğdır’mız olmak üzere bölge illerimizde faydalanacaklardır. Açılır mı? İnşallah açılır…

Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!