Üç virüs Türkiye'de üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırdı
Üç virüs Türkiye'de üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırdı
Türkiye'de son günlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı şikayetlerde artış yaşanıyor. Hastanelerde ve acil servislerde yoğunluk yaşanırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Prof. Dr. Ateş Kara konuya ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Prof. Dr. Ateş Kara'nın konuyla ilgili açıklamalarını paylaştı. Kara, açıklamasında üç farklı virüsün etkili olduğunu belirterek, halka uyarılarda bulundu.

Kara, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu son aylarda çevremizde çok sayıda hasta, hastane başvurularında da artış olduğunu, çocuklarda hastalıkların nispeten fazla görüldüğünü biliyoruz. Söz konusu tabloda üç ana faktör etkilidir. Bu faktörlerden biri, solunum yollarını saran bir virüs olan RSV virüsüdür. Diğeri, İnfluenza yani griptir. Bir diğeri ise koronavirüstür. Koronavirüs, daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyretse de, risk gruplarında yol açabileceği tablolar sebebiyle hafife alınmamalı."

Enfeksiyon hastalıklarına karşı alınması gereken tedbirler

Kara, enfeksiyon hastalıklarına karşı alınması gereken tedbirlere de değindi. Kara, şunları söyledi:

"Enfeksiyon hastalıklarına karşı ellerimizi sık yıkamalıyız. Özellikle kalabalık ortamlarda, dış mekânlarda mikroorganizmalarla temas söz konusu olabileceği için, elimizle ağız, burun ve gözlerimize dokunmaktan kaçınmalıyız. Bu dönemde, boğaz ağrısı, hafif burun akıntısı, hafif hapşırık veya öksürük gibi şikâyetleri olanların maske takarak muhtemel bir enfeksiyonu başkalarına bulaştırma sorumluluğunu almaması gerekir. Grip aşısı ise bir başka silahımız olabilir."

Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı

Sağlık Bakanlığı da konuya ilişkin bir uyarı yayınladı. Bakanlık açıklamasında, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı şikayetlerin arttığı bu dönemde, kişisel ve çevresel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ellerinizi sık yıkayın, kalabalık ortamlardan kaçının, hasta kişilerle temastan kaçının, maskeyi doğru kullanın ve grip aşısı olun." ifadelerine yer verildi.

Uzmanlardan uyarılar

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları da konuya ilişkin uyarılarda bulundu. Uzmanlar, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

  • Hasta kişilerle temastan kaçının.
  • Ellerinizi sık yıkayın.
  • Kalabalık ortamlarda maske takın.
  • Çocuklarınızın okula gitmeden önce ateşini kontrol edin.
  • Çocuklarınızın ellerini sık yıkamalarına yardımcı olun.
  • Çocuklarınızın mümkün olduğunca evde kalmalarını sağlayın.
  • Grip aşısı olun

Uzmanlar, grip aşısının da üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili bir koruma sağladığını belirterek, grip aşısı olunmasını tavsiye ediyor.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!