Yapılandırma ve Borç Silme Düzenlemesi Resmi Gazetede Yayınlandı
Yapılandırma ve Borç Silme Düzenlemesi Resmi Gazetede Yayınlandı
Vergi borçlarına ilişkin yapılandırma düzenlemeleri ve vergi borcu silme imkanıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Ayrıca, terkin işlemlerinin başvuru gerektirmeksizin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması için çıkarılan kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Artık borçlu olan vatandaşlar, bu yeni düzenleme kapsamında borçlarını yeniden yapılandırarak ödeme kolaylığı sağlayabilecekler.

Buna göre, vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi, vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50'sinin silinmesi, dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları gibi) sulh yoluyla sonlandırılması, vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılması, 2018-2022 dönemine ilişkin olarak matrah ve vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere dair vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması imkanları, kanun kapsamında getirilen yenilikler arasında yer almaktadır. Bu düzenlemelerin uygulanmasıyla birlikte, mükelleflerin vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ve vergi yükümlülüklerini daha kolay bir şekilde yerine getirmeleri amaçlanmaktadır.

Yapılandırılan tutarların, aylık dönemlerle azami 48 taksit halinde veya peşin olarak ödenmesi öngörülmüştür. Peşin ödemelerde, Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacaktır. Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları peşin ödendiğinde, ceza asıllarından yüzde 25 indirim yapılacaktır. Matrah veya vergi artırımı üzerine hesaplanan vergilerin peşin veya aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitte ödenmesi mümkün olacaktır. Matrah veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu vergilerden yüzde 10 indirim yapılacaktır.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ve katkı kredisi alanların ödemesi gereken borçlarda yapılandırma imkanı getirildi. Bu kapsamda, borcun ana parası ve vadesi arasındaki gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi hesaplamalar 9 Kasım 2022 tarihine kadar uygulanmayacak ve bu süre içinde ödeme yapılmayan borçlar terkin edilecektir. Kalan borçlar ise yapılandırma kapsamında ödenebilecektir.

TAKSİTLİ OLARAK ÖDENEBİLECEK 

Kanun kapsamında yeniden yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek.

Taksitli ödeme seçeneği tercih edildiğinde, yapılandırılan tutarlara seçilen taksit sayısına göre ayrıca bir katsayı uygulanacaktır. Katsayılar yıllık yüzde 9'a denk gelecek şekilde belirlenmiştir.

PEŞİN ÖDEMELERDE İNDİRİM YAPILACAK

Eğer borç peşin olarak ödenirse, Yİ-ÜFE tutarından hesaplanan tutardan %90 indirim yapılacak ve katsayı uygulanmayacak.

İdari para cezaları peşin olarak ödendiğinde cezanın aslından %25 indirim yapılacak.

Kanun kapsamında borçlarını taksitle ödemek isteyen vatandaşların, yararlanabilmeleri için ilk iki taksiti tam ve süresinde ödemeleri gerekmektedir.

Kanun kapsamında borçlarını taksitler halinde ödemek isteyen vatandaşlar için, ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. Ancak bir takvim yılı içinde 3 taksit süresinde ödenememiş olması durumunda bir ihlal sayılmayacaktır. Yani vatandaşlar, borçlarını taksitlendirirken, en az ilk iki taksiti süresinde ve tam olarak ödemeleri gerektiğini unutmamalıdır.

Seçilen yapılandırma planına göre süresinde ödenememiş taksitler, son taksiti takip eden ayın sonuna kadar aylık yüzde 2,5 geç ödeme zammı ile ödenebilecek.

Eğer bir takvim yılı içinde 3'ten fazla taksit ödenmemişse, borçlu Kanun'dan yararlanma hakkını kaybedecektir.

Yapılandırma düzenlemelerinin yanı sıra, Kanun kapsamında tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili de düzenlemeler yapılmıştır.

2 BİN TL AŞMAYAN BORÇLAR SİLİNECEK

Vergi dairelerine, vergi, ceza, faiz gibi herhangi bir borcu bulunan vatandaşların 2,000 lirayı geçmeyen borçları silinecek.

Kanun kapsamında, vergi dairelerine ödenmesi gereken borçların toplamı 31 Aralık 2022 tarihine kadar 2000 TL'yi geçmeyen kişilerin borçları, hiçbir şart aranmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere silinecek ve alacaklardan vazgeçilecek.

Terkin işlemleri için vatandaşların ayrıca başvuru yapması gerekmiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, merkezden terkin edilecek alacakları kendisi tespit ederek gerekli işlemleri gerçekleştirecek.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!