Rusya'da Wagner Krizi: Rus Paralı Asker Grubu Kurucusu Tehditler Savuruyor
Rusya'da Wagner Krizi: Rus Paralı Asker Grubu Kurucusu Tehditler Savuruyor
Rusya'da son günlerde gerginlik artıyor.

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u suçlamalarla hedef alarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" açıklamasında bulundu. Bu açıklamaların ardından Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner üyelerine "Prigojin'i yakalayın" çağrısı yaptı. Moskova'da ise güvenlik önlemleri artırıldı.

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Wagner kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürdü. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığının Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığına silahlarını teslim etmek ve ülkenin nasıl korunacağı konusunda çözüm bulmak için taviz vermeye hazır olduklarını belirtti. Prigojin, bugün kamplarına düzenlenen füze saldırısında birçok Rus askerinin öldüğünü iddia etti ve bu eyleme karşılık vereceklerini vurguladı.

Prigojin, Wagner'in karar aldığına dikkat çekerek ülkede yaşanan kötülükleri durdurmanın önemli olduğunu söyledi. Binlerce Rus askerinin ölümüne neden olanları cezalandıracaklarını belirten Prigojin, herkesi buna karşı çıkmamaya çağırdı. Wagner'in karşısına çıkanları tehdit olarak kabul edeceklerini ve anında yok edeceklerini açıkladı. Prigojin, eylemlerinin bir askeri darbe olmadığını vurgulayarak, bu harekatın adalet harekatı olduğunu ve Rus askerlerinin çoğunun kendilerini desteklediğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u hedef alan Prigojin'in suçlamalarıyla ilgili olarak Rusya Savunma Bakanlığından yalanlama geldi. Bakanlık, sosyal medyada dolaşan Wagner kamplarına dair görüntülerin sahte ve provokasyon olduğunu açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e olayla ilgili bilgi verildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Bu gelişmelerin ardından Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner üyelerine yönelik çağrıda bulundu. FSB, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin'in yakalanmasını istedi ve Prigojin'in açıklamalarının silahlı bir iç çatışmanın başlaması çağrısı olduğunu belirtti. Rusya Başsavcılığı da Prigojin'in Rusya'da silahlı isyan düzenlemesiyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Olayların etkisiyle Moskova'da güvenlik önlemleri artırıldı. Başkentteki önemli tesisler, devlet kurumları ve ulaşım altyapı tesisleri güçlü bir şekilde koruma altına alındı. Sosyal medyada, Moskova sokaklarında askeri araçların görüldüğü görüntüler paylaşıldı.

Bu gerginlik ortamında Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutan Sergey Surovikin, sosyal medya üzerinden bir görüntülü mesaj yayınladı. Surovikin, Wagner'in durmasını isteyerek düşmanın iç siyasetin kötüleşmesini beklediğini söyledi ve Rusya'nın imajına zarar verebilecek bir provokasyona fırsat verilmemesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Rusya'daki darbe iddialarına ilişkin resmi sosyal medya hesabından "İzliyoruz" şeklinde bir paylaşım yaptı.

Tüm bu gelişmeler, Rusya'da giderek artan gerginliği ve Wagner ile Rus ordusu arasındaki çatışmayı gösteriyor. Durumun daha da gerilerek nasıl bir yöne evrileceği merak konusu olurken, uluslararası toplum bu gelişmeleri yakından takip etmektedir.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!