2023 seçimleri 2. tura kaldı!
2023 seçimleri 2. tura kaldı!
14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nde, geçerli oy çoğunluğu sağlanamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayınlanan ikinci tur seçim takvimine göre, ikinci tur seçimleri Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek ve gümrük kapıları ile yurt dışı oy verme işlemleri 20-24 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. YSK, 2023 genel seçimlerindeki ikinci tur işleyişi hakkında bilgilendirme yaptı.

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Seçime katılım oranı yüzde 88,92 olarak kaydedildi ve açıklanan resmi olmayan rakamlara göre; Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88 ve Sinan Oğan'ın ise yüzde 5,47 oy aldığı görüldü. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalar yaparak, yüzde 50+1 oy oranı sağlanamadığı için seçimin ikinci tura kaldığını duyurdu. İkinci tur seçimleri ise Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecek. YSK tarafından yayınlanan seçim takvimine göre, ikinci tur seçimlerinin gün gün işleyişi belirlendi.

TÜRKİYE YENİDEN SANDIK BAŞINA GİDİYOR!

YSK'nın açıkladığı geçici sonuçlara göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,5 oy oranı ile, Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,89 oy oranı ile seçimde ikinci tur için yarışmaya hak kazandı. Her iki adayın da cumhurbaşkanı seçilebilmek için yeterli oyu alamaması nedeniyle, Türkiye 28 Mayıs'ta yeniden sandık başına gidecek.

İTİRAZLAR BİTİYOR!

Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı itiraz etmek isteyenler için süreç devam ediyor. İtirazlar, ilçe seçim kurullarına yapılacak ve son başvuru tarihi 15 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmayacak.

YSK BAŞKANI YENER'DEN AÇIKLAMA!

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçim sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu ve seçimin ikinci tura kaldığını duyurdu. Yener ayrıca ikinci tur seçimlerinin işleyişine ilişkin detayları da paylaştı. İkinci tur oylama süreci, YSK tarafından yayınlanan takvime göre gerçekleşecek ve seçmenler gümrük kapıları ve yurt dışındaki sandıklarda 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanabilecekler. YSK Başkanı Ahmet Yener'in ikinci tur seçimlerine dair açıklamaları, seçim sürecinde önemli bir adım olarak kaydedildi.

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALDI

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim sürecinin zorluğuna rağmen yüksek bir katılım oranı elde edildiği için kurum personeline teşekkür etti. Ayrıca il ve ilçe seçim kurulu başkanları, seçim personeli ve kamu görevlilerine de teşekkür ettiğini belirtti. Yurtiçinde sandık sayılarının yüzde 100'ünün açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu söyleyen Yener, yurtdışında ise katılım oranının yüzde 52,99 olduğunu bildirdi. Halen yurtdışında 35 bin 874 oy için veri girişi işlemlerinin devam ettiğini de açıkladı.

İKİNCİ TUR SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın oylarının yüzde 49,51, Millet İttifakı adayı Sayın Kılıçdaroğlu'nun oylarının yüzde 44,88, İYİ Parti adayı Sayın Meral Akşener'in oylarının ise yüzde 5,47 olduğu belirtilmiştir. YSK Başkanı Ahmet Yener'in yaptığı son açıklamaya göre saat 15.15 itibariyle 35 bin 874 oyun Sayın Erdoğan'a verildiği kabul edildiğinde oylarının yüzde 49,54 olduğu görülmüş, Sayın Kılıçdaroğlu'na verilmiş olduğunda ise yüzde 44,89 kabul edilmiştir. Ancak hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamadığı için seçim ikinci tura kalmıştır.

YSK, hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimlerin yapılmasına karar vermiştir.

İKİNCİ TUR NASIL YAPILACAK?

Yapılan seçimlerde oy pusulalarındaki sıralamada herhangi bir değişiklik olmamıştır ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan birinci sırada, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ise ikinci sırada yer almaktadır. İkinci tur seçimleri için propaganda dönemi başlamış olup, adaylar ve destekçileri arasında yoğun bir kampanya süreci beklenmektedir. Türk milletinin, demokrasinin ve ülkenin geleceği için hayırlı bir seçim dönemi olmasını diliyoruz.

Türkiye'nin demokratik sürecinde önemli bir yere sahip olan 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin, ülkemize ve adaylara hayırlı olmasını diliyoruz. Bu seçimlerin, halkımızın iradesine saygı gösteren, adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi ve ülkemizin geleceği için önemli kararların alınmasına vesile olması temennisiyle, Türk milletinin demokrasiye olan inancının güçlenmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

YSK 2023 GENEL SEÇİMLERİ İKİNCİ TUR TAKVİMİ

Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu kalması durumunda seçim takvimi şu şekilde işleyecek:

Bugün, ikinci tur seçimlerinde adayların ikamesi için belirlenen süre saat 17.00'de sona erecektir. Eğer geçici sonuçlar açıklanmazsa, aday ikamesine ilişkin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecektir. Propaganda dönemi başladı ve sandık kurullarına yapılan itirazlar saat 17.00'de sona erecek ve ilçe seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacaktır. Türk milletinin demokrasiye ve seçim sürecine saygılı davranarak, seçimlerin şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesini diliyoruz.

16 Mayıs itibariyle, ilçe seçim kurullarının kararları ve birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak olan itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek. Yapılan itirazlar, il seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak. Bu süreç, seçimlerin adil ve şeffaf bir şekilde tamamlanması için son derece önemlidir.

17 Mayıs'ta, il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek. İlçe seçim kurulları SEÇSİS'te sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin işlenmesine başlayacak. Yurt dışı ilçe seçim kurulları da varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerini yapacaklar.

18 Mayıs'ta, il seçim kurulları kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına yapılan itirazların YSK tarafından değerlendirilerek karara bağlanacağı bir gün olarak öne çıkmaktadır.

19 Mayıs'ta YSK, kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete ve radyo-televizyon aracılığıyla ilan etmek üzere ilgili kurumlara göndermek üzere kesinleştirecek.

20 Mayıs itibariyle, Türkiye'nin gümrük kapılarında ve yurt dışındaki belirli bölgelerde ikamet eden vatandaşlarımız için oy verme işlemleri başlayacak.

24 Mayıs tarihi, yurt dışında oy verme işleminin tamamlanmasıyla birlikte seçim propaganda döneminin başlangıcını işaret eder ve adaylar tarafından radyo ve televizyonlarda gerçekleştirilecek olan konuşmaların startını verir.

27 Mayıs tarihinde, Türkiye'de yapılacak olan seçimlerde, adaylar tarafından yapılan propaganda faaliyetleri saat 18.00 itibariyle sona erecektir.

28 Mayıs'ta, Türkiye genelinde 180 binden fazla sandıkta oy verme işlemi gerçekleştirilecek ve seçmenler tercihlerini belirleyecekler.

29 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminin geçici sonuçları ilan edilecek ve sandık kurullarının kararlarına karşı ilçe seçim kurullarına itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek. İtirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

30 Mayıs'ta, seçimlerdeki sonuçlara karşı yapılan itirazlar için ilçe seçim kurullarının aldığı kararlar ile birleştirme tutanaklarına yapılan itirazlar için il seçim kurullarına başvuru süreci saat 17.00'de sona erecektir ve ilgili kurullar tarafından en geç saat 23.59'a kadar sonuçlandırılacaktır.

31 Mayıs'ta, il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına yapılan itirazlar için son tarih olup, bu süre sona erdikten sonra YSK'ye yapılacak itirazlar değerlendirilecektir.

1 Haziran'da, il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak ve kesin seçim sonuçları Resmi Gazete aracılığıyla radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!