Şeriat paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan avukat Feyza Altun serbest bırakıldı
Şeriat paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan avukat Feyza Altun serbest bırakıldı
Sosyal medya hesabından yaptığı şeriatla ilgili paylaşım sonrası hakkında soruşturma başlatılan ve gözaltına alınan insan hakları avukatı Feyza Altun, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Feyza Altun hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan re’sen soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Altun’un evinde arama ve el koyma işlemi yapıldı. Altun, 20 Şubat 2024 tarihinde gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Altun, sosyal medya hesabından yayınladığı Farça şiirin altına yapılan yoruma verdiği yanıtta, şeriatla ilgili küfürlü bir ifade kullanmıştı. Altun, tepkilerin ardından paylaşımını sildi. Ancak Altun hakkında dün de sosyal medyadan çok sayıda paylaşım yapıldı, tutuklanması çağrıları yapıldı. Altun da bu yorumlara çeşitli yanıtlar verdi.

Altun, gözaltına alınmasının ardından Halk TV’ye yaptığı açıklamada, “Evimde arama yapılıyor. Şeref duyarım, korkmuyorum” dedi. Altun, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Altun’un avukatı Emrah Karatay, müvekkilinin şeriat karşıtı beyanları nedeniyle gözaltına alındığını, bunun hukuka aykırı olduğunu ve suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

BEYKOZ ADLİYESİNE SEVK EDİLDİ

Altun, bugün Beykoz Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, Altun’un tutuklanmasını talep etti. Altun, savcılıkta verdiği ifadesinde, “Bugüne kadar hiçbir inançla ilgili en ufak rencide edici şey yazmadım yazmam da. Kimsenin dini inancı, hangi din olursa olsun onu yaşama biçimi beni ilgilendirmez. Şeriat dediğiniz şey sokaklarda kadın taşlayan Taliban aklıdır benim için. Bu bağlamda sözümün de arkasındayım. Bu ülkede de o rejim uygulanmayacak. Bu ülkede modern laik hukuk kuralları geçerlidir. Şeriat istemek anayasal düzeni tehdittir ve suçtur. Ettiğiniz küfür hakaret ve tehditleri iade ediyorum” dedi.

Altun, savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Altun’un adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Altun, adliyeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu ülke laik bir ülkedir. Türkiye’de şeriat yok. Türkiye şeriatla yönetilmedi. Hiçbir zamanda şeriatla yönetilmeyecek” dedi.

DENİZLİ CHP MİLLETVEKİLİ DESTEK VERDİ

Altun’un gözaltına alınması, siyasi ve sivil toplum kuruluşları tarafından da tepkiyle karşılandı. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Altun’a destek mesajı paylaştı. Karaca, “Devlet olmanın asgari ölçütlerinden biri hukuktur. Her türlü yargı sürecinin anayasada ve yasalarda açıkça tanımlanmış kurallara dayandırılması esastır. Hukukun açık ve anlaşılır olması gerektiği, hiç kimsenin yasada olmayan bir suçtan yargılanamayacağı da temel bir prensiptir. Avukat Feyza Altun’un şeriata hakaret gerekçesiyle gözaltına alınması keyfi bir tutumla bu asgari ölçütü, laik, demokratik cumhuriyet değerlerini aşındıran siyasal islamcı bir pozisyonlanmadan başka bir şey değildir. Şeriat bir din değil, otoriter siyasal iktidarın dilsel, dinsel kalkanıdır” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de Altun’un gözaltına alınmasını kınadı. Dernekten yapılan açıklamada, “Şeriat karşıtı beyanları nedeniyle gözaltına alınan avukat Feyza Altun’un derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Şeriat karşıtı beyanlar, anayasal düzeni koruyan, laikliği savunan, demokratik bir tutumdur. Şeriat taraftarlığı ise anayasal düzeni tehdit eden, laikliğe aykırı, antidemokratik bir eğilimdir. Bu eğilimi destekleyen, göz yuman, görmezden gelen, hatta teşvik eden iktidar ve yargı, hukuk devleti ilkesine aykırı davranmaktadır. Hukuk devleti, laiklik, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden avukat Feyza Altun yalnız değildir” denildi.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!