Paralı Ordu Wagner'in Lideri Prigojin: Hedefimiz Putin'i Devirmek Değildi
Paralı Ordu Wagner'in Lideri Prigojin: Hedefimiz Putin'i Devirmek Değildi
Rusya'daki Wagner İsyanının Ardından Yapılan İlk Açıklama

Rusya'da faaliyet gösteren paralı asker birliği Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, bir günlük isyanın ardından kriz hakkında ilk açıklamalarını yaptı. Prigojin, Wagner'in 1 Temmuz'da dağıtılacağını belirterek, "Hedefimiz Putin'i devirmek değildi" dedi.

Wagner birliği, Rus ordusunu kendi kamplarına saldırı düzenlemekle suçlayarak isyan başlatmış ve Rostov kentine ilerlemişti. Ancak isyan sadece bir gün sürdü ve Wagner üyeleri daha sonra kamplarına geri döndü. Yevgeniy Prigojin, yaşananların ardından yaptığı açıklamada, "Wagner 1 Temmuz'da dağıtılacaktı. Hedefimiz Putin'i devirmek değildi. Adalet yürüyüşümüzü başlattık, ancak bize füze saldırılarıyla karşılık verdiler. Biz hiçbir saldırı gösterisi yapmadık, ancak füzeler ve helikopterler tarafından hedef alındık" şeklinde konuştu.

Rusya'da yaşanan gelişmeler büyük bir merakla takip edilirken, Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin de sessizliğini bozdu. Prigojin, Wagner birliğinin 1 Temmuz'da dağıtılacağını belirtti ve "Hedefimiz Putin'i devirmek değildi" açıklamasını yaptı.

Prigojin, Telegram üzerinden yaptığı açıklamalarda, Ukrayna'da hata yapanların hesap vermesini istediklerini söyledi. Wagner'in hiçbir saldırı gösterisi yapmadığını ancak kendilerine yönelik füze ve helikopter saldırılarıyla karşılaştıklarını belirten Prigojin, "Yürüyüşümüzü adaletsizlik nedeniyle başlattık. Özel askeri operasyon sırasında hata yapanlardan hesap sormak istedik. Bu durum Rusya'daki ciddi güvenlik sorunlarını gösterdi. Amacımız Wagner'in dağılmasını önlemekti. Rus askerlerinin kanını dökmekten kaçınmak için geri döndük. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da verdiği bir röportajda, Wagner birliğinin isyanının Rusya'nın dostlarıyla ilişkilerini değiştirmeyeceğini belirtti. Lavrov, Wagner üyelerinin faaliyetlerine Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde devam edeceğini ve orada eğitmen olarak çalışacaklarını söyledi.

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu kendi birliklerine saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermeye tehdit etmişti. Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek Rostov bölgesine girmiş ve bu durum "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davasının açılmasına neden olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Wagner isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.

Yevgeniy Prigojin'in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği ve Belarus'a gitmeye karar verdiği bildirilmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Prigojin'e yönelik ceza davasının kapanacağını ve Belarus'a gitmesinin planlandığını belirtmişti. Rusya'da terörle mücadele operasyonları ilan edilmiş ve güvenlik önlemleri artırılmıştı.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!