Çin'de Tanı Konulamayan Zatürre Vakaları Çocukları Tehdit Ediyor
Çin'de Tanı Konulamayan Zatürre Vakaları Çocukları Tehdit Ediyor
Çin'de mevsimsel solunum yolu hastalıklarının yanı sıra, henüz tanı konulamayan gizemli zatürre vakalarının çocuklar arasında yayıldığına dair endişe verici haberler gelmekte. Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'nin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed tarafından 21 Kasım'da paylaşılan bilgilere göre, başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde "teşhis edilemeyen" zatürre benzeri vakalardan dolayı "aşırı yoğunluk" yaşanıyor.

Bakteriyel bir solunum yolu enfeksiyonu olan "mikoplazma zatürresi" vakalarının arttığı düşünülüyor ancak çocuklarda görülen farklı belirtiler, tanı konulmasını güçleştiriyor. Özellikle öksürük yerine üst solunum yolu semptomları, yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma gibi belirtilerle karşılaşılmaktadır.

Dr. Stephan Gibson, mikoplazma zatürresinin en az iki aydır ülke genelinde yayıldığına dikkat çekti. Öksürüğün hastalığın temel belirtisi olduğunu söyleyen Gibson, çocuklarda öksürük yerine mide bulantısı, kusma gibi üst solunum yolu semptomlarının görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, solunum yollarında "yanma tarzı infiltrasyonların" görülebileceğini belirtti ve bu durumun akciğer röntgenlerinde iltihaplanma bulgusunun anomali oluşturduğuna vurgu yaptı.

FTV televizyonunun haberine göre, Liaoning eyaletinde durumun ciddi olduğu ve çocuk hastanelerinde aşırı yoğunluk yaşandığı belirtiliyor. Hastanelerde sıra bekleyen çocukların sayısının arttığı, polikliniklerin hizmet veremediği ve acil serviste uzun bekleme süreleri yaşandığı ifade ediliyor.

Velilerin endişe ve tepkileri de artarken, bazı okullarda öğretmenlerin ve öğrencilerin hastalandığı, derslere ara verilmek zorunda kalındığı bildiriliyor. Ancak, bazı velilerin yetkilileri "salgının üzerini örtmeye çalışmakla" suçladığı ve hastalığı okula bildirmenin izin verilmediği iddiaları gündeme getiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise konuyla ilgili resmi bilgi talep etmiş durumda. Mikoplazma zatürresi, 2015'ten itibaren dünyada yayılmış, ancak 2019'dan sonra Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle gerilemişti. Şu anda ise hastalığın antibiyotik direncinin artmasının yeniden yayılmasına neden olabileceği değerlendiriliyor. Çin'deki durumun gelişmelerini yakından takip edeceğiz.

PlusHaber
Resmi Doğrulanmış Hesap

PlusHaber, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak ve herkesin fikirlerini ve haberlerini dünya çapında paylaşmasına izin vermek için tasarlandı. Kullanıcılar, haber paylaşma kültürüne katkıda bulunmak için PlusHaber'i kullanabilirler ve dünya çapında haber paylaşma deneyimi yaşayabilirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.plushaber.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!